”Mutta missä on Puutarha? kysyivät ystävät, kun olimme ostaneet Lars Sonckin suunnitteleman kansallisromanttisen huvilan. Näimme sielun silmillä vanhan puutarhan, joka oli vain peittynyt pöheikköön prinsessa Ruususen linnan tavoin. Halusimme löytää puutarhurin, joka näkisi samoin: Vanhalla talolla kuuluu olla vanha puutarha. Se oli meidän kohdallamme vain piiloutunut vuosikymmenten aikana kertyneeseen heinikkoon.
Onneksi miniämme löysi ja tavoitimme hänen suosituksestaan Anna Kamaran. Anna kyseli, tutkaili arkistoja, tarttui lapioon ja kuokkaan, elvytti vanhan heinäpatjan seasta kukkapenkkejä, karsi villiintyneitä piikkisiä ruusuja, inventoi perennat, perusti kompostin ja antoi ohjeita meille. Alkoi yhteinen löytöretki, jonka tuloksena Tervapääskyn puutarha sai 2014 neljäntenä Suomessa historiallisen puutarhan arvon tunnuskasvinaan Kultaterttuselja. Arvonimi tarkoittaa, että puutarhassa on säilytetty vanha kasvillisuus. Anna on erittäin tehokas käytännön toimija. Samalla hänellä on vankka ymmärrys, tietämys ja näkemys vanhoista puutarhoista. Hän jakaa auliisti osaamistaan eikä kaihda kumartua itse kitkemään. Yhteinen matkamme jatkuu yhä.”
Keväällä 2021
Liisa ja Kari Niinikangas
puutarhakahvila Tervapääsky, Sääksmäki, Valkeakoski
fb: Puutarhakahvila Tervapääsky
Tervapääskyn illakot ja juhannusruusut kesällä 2019.
”Anna Kamara on hoitanut puutarhaamme jo lähes kymmenisen vuotta. Anna Kamaralla on pitkä ura ja hän hallitse hyvin Suomen vaikeissa olosuhteissa tehtävän puutarha alan. Hän on erikoistunut vanhoihin puutarhoihin ja hän on sekä hoitanut että tuonut uusia ideoita kasveilla jotka sopivat vanhaan ympäristöön. Hän on myös tehnyt kauniin lammen jonka ympärillä kasvaa nyt mitä rehevin kasvusto.”
– Eva Reenpää
Kuvassa on yksityinen muisto- ja hiljentymispaikka luonnon helmassa. Saniaisia, sammalia ja maksaruohoja ja muita luonnonkasveja siirrettiin puun juurelle ja kalliolle.